direct naar inhoud van 4.4 Archeologie
Plan: Uitbreiding winkelcentrum Makado
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0888.BPMAKADOBEEK13-VA01

4.4 Archeologie

4.4.1 Archeologische Advieskaart

Op de Archeologische Advieskaart (zie onderstaande uitsnede van het plangebied) voor de gemeente Beek (Archolrapport 85, kaartbijlage 2) is het overgrote deel van het onderhavige plangebied aangeduid als lage verwachting (categorie 2: geel). Een klein deel in het zuidoosten betreft een gebied met archeologische waarde (categorie 5: blauw).

afbeelding "i_NL.IMRO.0888.BPMAKADOBEEK13-VA01_0011.png"

Ter inventarisatie en bescherming van eventuele archeologische waarden in de bodem dient waar sprake is van een lage (indien het plangebied groter dan 10.000 m² betreft), middelhoge of hoge verwachtingswaarde voorafgaand aan eventuele nieuwe bouwontwikkelingen een archeologisch onderzoek (archeologisch vooronderzoek) te worden verricht om eventueel aanwezige archeologische waarden in kaart te brengen.

Categorie 2

Het voorgestane initiatief betreft een uitbreiding met maximaal 7.500 m² bedrijfsvloeroppervlak binnen een gebied van circa 11.500 m² ter plaatse van categorie 2: gebied met een lage verwachting. De bodemverstorende ingreep vindt derhalve plaats in een gebied groter dan 10.000 m2. Het uitvoeren van archeologisch (voor)onderzoek is dan ook noodzakelijk.

Categorie 5

Ter plaatse van categorie 5 ( archeologische waarde) wordt de grond niet geroerd aangezien hier geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en de bestemming vanuit het vigerende bestemmingsplan gehandhaafd blijft.

Conclusie

Gelet op de grootte van het gebied waarbinnen de bodemverstorende ingreep plaatsvindt, is archeologisch (voor)onderzoek noodzakelijk. Voor de overige archeologische waarden zullen de (dubbel)bestemmingen 'Waarde - Archeologie 1' en 'Waarde - Archeologie 2' worden gehandhaafd. Hetgeen voldoende bescherming biedt.

4.4.2 Archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek

Door Transect is in februari 2013 een archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd voor de uitbreiding van de Makado, aan de Wethouder Sangersstraat 314 in Beek (gemeente Beek).

Conclusies

Op basis van het vooronderzoek zijn de volgende conclusies te trekken:

  • 1. Het plangebied ligt op een oud rivierterras van de Maas, dat is ontstaan in het Saalien (rond 420.000 jaar geleden). In de omgeving van het plangebied zijn resten bekend vanaf in elk geval het Neolithicum. Voorts zijn uit de IJzertijd en Romeinse Tijd meerdere archeologische vondsten bekend in het onderzoeksgebied.
  • 2. In de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd lijkt het plangebied niet bebouwd te zijn geweest, tot de bouw van het huidige winkelcentrum in de jaren '70 van de vorige eeuw. De bouwwerkzaamheden hebben de bodem waarschijnlijk verstoord, tot op onbekende diepte.
  • 3. Het plangebied ligt volgens de archeologische beleidskaart van de gemeente Beek in een gebied met een lage archeologische verwachting, wat gecorreleerd is aan het feit dat het meer dan 300 m van het dichtstbijzijnde droogdal is gelegen (waar de meest dichte bebouwing te verwachten is). Echter, even ten westen van het huidige winkelcentrum is in het plangebied een deel van een grafveld uit de IJzertijd aangetroffen.
  • 4. Het plangebied bevat drie geomorfologische eenheden met een aflopend hoogteprofiel (lössrug, daluitspoelingsrestterras, lösswand); dergelijke landschappelijke gradiënten waren in het verleden aantrekkelijk voor bewoning. De löss was tevens vruchtbaar en erg geschikt om op te akkeren.
  • 5. In het plangebied wordt een lage archeologische verwachting toegekend aan de periode Middeleeuwen – Nieuwe Tijd en een middelhoge verwachting aan de periode Paleolithicum – Romeinse Tijd.
  • 6. Uit het verkennend booronderzoek blijkt dat het plangebied op de grens van een lössrug en een terraswand ligt. Op het laagterras (Caberg 1-terras) ligt in de oostelijke helft van het plangebied een lössrug. De top hiervan ligt op circa 30 cm –Mv. Deze is tot in de C-horizont afgetopt, maar desondanks kunnen hierin diepere grondsporen worden verwacht. Het westelijke deel van het plangebied ligt aan de rand van een terraswand-colluvium. In de top van het colluvium, dat op circa 1,0 – 2,0 m –Mv ligt, bevindt zich een intacte bodem. Hierin kunnen zich archeologische waarden bevinden.

Concluderend heeft het plangebied een middelhoge archeologische verwachting voor wat betreft archeologische waarden uit de periode Neolithicum – Romeinse Tijd.

Advies

Geadviseerd wordt om het gehele plangebied, voor de uitbreiding van de Makado, een dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie' te geven en om in de planregels van het bestemmingsplan op te nemen dat voor bodemingrepen met een omvang groter dan 2.500 m² en een diepte groter dan 30 cm –Mv een archeologisch rapport aan Burgemeester & Wethouders moet worden overlegd, waaruit de archeologische waarde van het betreffende plangebied blijkt.

De exacte aard van het onderzoek en de eisen daaraan dienen in een Programma van Eisen te worden verwoord, dat vervolgens door de bevoegde overheid (de gemeente Beek) moet worden goedgekeurd.

Het archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek is als bijlage 7 bijgevoegd.

Conform de gemeentelijke systematiek is het deel van het plangebied betreffende de uitbreiding van de Makado voorzien van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3', dat toeziet op gronden met een middelhoge archeologische verwachting.